Στάδια ανάπτυξης των παιδιών

Σύμφωνα με τον Rudolf Steiner η ανάπτυξη των παιδιών χωρίζεται σε κύκλους των 7 ετών. Τι χρειάζονται τα παιδιά περισσότερο σε κάθε στάδιο ανάπτυξης;

1ος κύκλος (0-7 χρονών)

Στον 1ο κύκλο συντελείται η κινητική ανάπτυξη στο μεγαλύτερο ποσοστό της. Τα παιδιά σε αυτό το στάδιο χρειάζονται περισσότερο:

  1. Θαλπωρή : Σωματική και συναισθηματική (αγκαλιές, χάδια, λόγια και πράξεις αγάπης και στήριξης).

  2. Αισθητηριακό παιχνίδι :Εξερεύνηση του κόσμου μέσα από ήχους , χρώματα, μυρωδιές, γεύσεις, υφές.

  3. Μίμηση υγιών προτύπων : Κατανοούν και λειτουργούν μέσω μίμησης των μεγάλων παρά συνεχόμενης προφορικής επεξήγησης.

2ος κύκλος (7-14 χρονών)

Ένας όμορφος συμβολισμός για το τι συμβαίνει στον 2ο κύκλο είναι που τα παιδιά χάνουν τα νεογιλά τους δόντια και εμφανίζονται τα μόνιμα. Φεύγουν από το "βασίλειο της παιδικής ηλικίας" και ανακαλύπτουν τη ζωή με νέους τρόπους. Γίνονται πιο ανεξάρτητα και θέλουν να εξερευνήσουν πέρα από τον κόσμο της οικογένειάς τους. Τα παιδιά σε αυτό το στάδιο χρειάζονται περισσότερο:

  1. Φιλίες, ιστορίες, τέχνες, τραγούδια: Αντιλαμβάνονται τη ζωή και τον εαυτό τους μέσω συναισθημάτων και κοινωνικών δικτύων.

  2. Πρότυπα ανθρωπιάς, δικαιοσύνης και ψυχικής ομορφιάς: Ανθίζει ο εσωτερικός τους κόσμος και θρέφονται με ποικιλία θετικών ψυχικών ερεθισμάτων.

  3. Να αναλαμβάνουν ευθύνες και να νιώθουν πως τα εμπιστευόμαστε: Μπορούν να διδαχθούν την υπευθυνότητα καθώς τώρα επεξεργάζονται τον κόσμο με πιο λογική σκέψη και κατανοούν το αίτιο-αποτέλεσμα.

  4. Υποστήριξη και κατανόηση: Η εμφάνιση προκλητικών συμπεριφορών είναι αναμενόμενη καθώς είναι και αυτός ένας τρόπος διαμόρφωσης της νέας τους ταυτότητας.

3ος κύκλος (14-21 χρονών)

Η επίγνωση του εαυτού δυνάμωσε μέσω του σώματος (0-7) και μέσω των συναισθημάτων (7-14). Στον 3ο κύκλο (14-21) η αυτεπίγνωση των εφήβων και νεαρών ενηλίκων δυναμώνει μέσα από τη σκέψη. Οι αλλαγές στον εγκέφαλο που συντελούνται σε αυτό το στάδιο αφορούν: την κοινωνικοποίηση/την εσωτερική σπίθα/τις δημιουργικές αναζητήσεις/τα κίνητρα και τη δεκτικότητα, ποιότητες που μας ακολουθούν και μετά τα 21 μας χρόνια. Σε αυτό το στάδιο περισσότερο χρειάζονται:

  1. Υγιή πρότυπα ανθρώπων που διδάσκουν εποικοδομητική σκέψη, ισορροπία, σύνεση, δυναμισμό, ενσυναίσθηση.

  2. Κίνητρα για να είναι δεκτικοί στο καινούργιο και να διατηρήσουν την εσωτερική τους σπίθα αναμμένη.

  3. Αναγνώριση μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα, την καλλιέργεια των ικανοτήτων τους και τη δημιουργικότητα .

  4. Σεβασμός και υποστήριξη στην αναζήτησή τους για εξηγήσεις, αλήθειες, νόημα και σκοπό.

Ρίξε μια ματιά για τον 1ο κύκλο, τον 2ο κύκλο και τον 3ο κύκλο στο mrseleni.educator

Previous
Previous

1 διαφορετική δραστηριότητα με τα παιδιά