Μωρά ξυπόλυτα! Γιατί;

Μην φοβηθείς αν δεις το μωρό σου ξυπόλυτο! Τα φυσικά ένστικτά του για μια υγιή ανάπτυξη, το οδηγούν να κάνει το σωστό, να πετάει δηλαδή τα παπούτσια του! Τα πέλματα είναι περιοχές πλούσιες σε νευρικές απολήξεις, επομένως το να είναι ξυπόλυτο συμβάλει στη διέγερση του νευρικού συστήματος… και όχι μόνο!

Να αφήνω το μωρό ξυπόλυτο πριν μάθει να περπατά;

Να αφήνεις το μωρό ξυπόλυτο πριν μάθει να περπατά! Οι λόγοι:

  • Τα μωρά μέχρι και την ηλικία των 9 μηνών έχουν υψηλότερη αίσθηση αφής στα πόδια και αυτό παίζει τεράστιο ρόλο στη νευρολογική και αισθητηριακή ανάπτυξη.

  • Στην κινητική ανάπτυξη  του μωρού μπορεί να συμβάλλει ακόμα και το να παρατηρεί απλώς το μωρό τα δάκτυλά του να κουνιούνται.

  • Η ευκολία στις κινήσεις των ποδιών και των δαχτύλων τους τούς επιτρέπει να αισθάνονται πιο απελευθερωμένα, ενισχύοντας έτσι και τη ψυχοκινητική ανάπτυξη.

  • Οι πληροφορίες που λαμβάνει μέσω των γυμνών ποδιών του θα δώσουν στο παιδί καλύτερη επίγνωση του σώματός του και θα το βοηθήσουν να επιτύχει τη σωστή στάση του ποδιού για να αρχίσει να περπατάει. 

Το παιδί ξυπόλυτο όταν ξεκινά να περπατά

Το παιδί μπορεί να είναι ξυπόλυτο ακόμα και όταν ξεκινά να περπατά. Το περπάτημα χωρίς παπούτσια το πρώτο διάστημα στο σπίτι βοηθά στην εκγύμναση των μυών της καμάρας. Σύμφωνα με τους ερευνητές η πλατυποδία έχει συνδεθεί με υπερβολικά πρώιμη χρήση παπουτσιών και σε αυτό το στάδιο ανάπτυξης τα παπούτσια –ειδικά τα κλειστά στα δάχτυλα– δεν βοηθούν στην ανάπτυξη μιας υγιούς καμάρας.

Τα οφέλη του να περπατά το παιδί ξυπόλυτο

Το παιδί περπατώντας ξυπόλυτο:

  • αποκτά καλύτερη κατανόηση του δαπέδου, έχει καλύτερη ισορροπία και αυτό το βοηθά να αποφύγει τις πτώσεις.

  • επιβαρύνει λιγότερο τα γόνατα και δυναμώνει τις γάμπες, τους μυς των ποδιών και των αστραγάλων.

  • ο εγκέφαλος αναπτύσσεται πιο γρήγορα γιατί καλείται να επεξεργαστεί πληθώρα δεδομένων που λαμβάνει από τα νεύρα που βρίσκονται στις πατούσες.

  • επιτυγχάνεται καλύτερη οξυγόνωση και ροή του αίματος.

 Όλα αυτά  συμβάλλουν στην ψυχοκινητική ανάπτυξη, μεταφράζονται σε σωστή ωρίμανση των κινητικών ικανοτήτων του παιδιού οι οποίες με τη σειρά τους καθορίζουν και την ωρίμανση άλλων ικανοτήτων, καθώς το παιδί μεγαλώνει. 

Πότε πρέπει να φορέσει παπούτσια;

Μετά την ηλικία των 18 μηνών τα παιδιά μπορούν να φοράνε παπούτσια, σίγουρα προσεχτικά διαλεγμένα, ώστε να ταιριάζουν στο ποδαράκι τους. Καλό είναι να συγκεντρωθούν όλες οι απαραίτητες πληροφορίες από ειδικούς πριν καταλήξεις στην αγορά οποιουδήποτε ζεύγους παπουτσιών.

Previous
Previous

Tummy time/Χρόνος μπρούμυτα: Γιατί είναι σημαντικό;

Next
Next

Η σημασία των όμορφων συνηθειών