Tummy time/Χρόνος μπρούμυτα: Γιατί είναι σημαντικό;

Ο χρόνος μπρούμυτα ή αλλιώς tummy time είναι ο χρόνος που αφιερώνουν τα μωρά μπρούμυτα με την κοιλιά τους σε κάποια επιφάνεια για λίγα λεπτά, όσο είναι ξύπνια.

Η σημασία του, από πότε και πόσο συχνά γίνεται

Είναι από τις πρώτες και πιο σημαντικές ασκήσεις του μωρού καθώς σε αυτήν τη θέση ενδυναμώνεται το άνω μέρος του σώματος όπως είναι  το κεφάλι, οι μύες των ώμων και του λαιμού. Έχοντας δυναμωμένους αυτούς τους μύες, αργότερα το μωρό θα βοηθηθεί στο να κυλιστεί, να συρθεί, να μπουσουλήσει, να κάτσει. Έτσι, προετοιμάζεται ,περνώντας ομαλά από το ένα στάδιο ανάπτυξης στο επόμενο και προλαμβάνονται πρώιμες κινητικές δυσκολίες. Η AAP (American Academy of Pediatrics) προτείνει οι ασκήσεις να ξεκινούν αμέσως μετά τη γέννηση του μωρού , 2-3 φορές τη μέρα από 3- 5 λεπτά.

Πώς γίνονται οι ασκήσεις

Οι ασκήσεις αυτές πρέπει να γίνονται με εσένα δίπλα έχοντας την πλήρη επίβλεψη του μωρού. Σε αυτό το διάστημα που είναι μπρούμυτα δώσε στο μωρό ερεθίσματα, φρόντισε να περνάει ευχάριστα η ώρα κάνοντάς του παρέα, παίζοντας μαζί του, δείχνοντάς του κάποιο παιχνίδι ή τοποθετώντας έναν καθρέφτη μπροστά του για να παρατηρεί. Καλό θα ήταν να σταματάς τον χρόνο μπρούμυτα πριν δυσανασχετήσει το μωρό. Όσο αναπτύσσεται και δυναμώνουν οι μύες, τόσο θα αυξάνεται και ο χρόνος που θα μπορεί να μένει σε αυτή τη θέση.

Τι συμβαίνει αν το μωρό δυσανασχετεί

Να θυμάσαι πως για να καταλήξεις σε σωστό συμπέρασμα θα πρέπει να έχεις τα απαραίτητα δεδομένα. Επομένως αν κλαίει στον χρόνο μπρούμυτα, βρες πρώτα την αιτία εφαρμόζοντας κάποια πράγματα διαφορετικά. Για παράδειγμα, δοκίμασε να αφήνεις το μωρό λιγότερη ώρα στον χρόνο μπρούμυτα, να βρεις άλλα ερεθίσματα από αυτά που του έδινες ή να του κάνεις μασάζ. Επίσης, έχε στο νου πως πολλά ερεθίσματα μαζί μπορεί να αποσυντονίσουν το μωρό. Για αυτό παρουσίαζέ τα ένα τη φορά και δίνε του χρόνο να τα επεξεργαστεί. Επίσης, το μωρό  μπορεί να τοποθετηθεί μπρούμυτα στην κοιλιά, στα γόνατα ή στην αγκαλιά σου σε περίπτωση που αρνείται το πάτωμα ή το κρεβάτι.

Previous
Previous

Γενεαλογικό τραύμα

Next
Next

Μωρά ξυπόλυτα! Γιατί;