Νευρικό σύστημα και συναισθηματική αγωγή

Όλοι έχουμε τις καλύτερες προθέσεις για να δώσουμε το σωστό παράδειγμα και να ενθαρρύνουμε τα παιδιά μας να ανοίξουν τα φτερά τους και να προχωρούν στη ζωή τους χαρούμενα. Βέβαια, η ζωή δεν είναι πάντα ένας ίσιος δρόμος. Έχει τις ανηφόρες, τις κατηφόρες και τις επικίνδυνες στροφές. Το κλειδί για να ανταπεξέρχονται στο μέλλον τα παιδιά τις προκλήσεις και να διαχειρίζονται διάφορες καταστάσεις είναι αρχικά να τα βοηθήσουμε στην κατανόηση του εαυτού και επεξεργασία των συναισθημάτων τους. Είναι όμως οι καλές προθέσεις, οι συμβουλές περί συναισθηματικής αγωγής και η ειλικρινής προσπάθεια εφαρμογής αυτών αρκετές για να βοηθήσουμε τα παιδιά;

Τι σημαίνει συναισθηματική νοημοσύνη (ΣΝ)

Η συναισθηματική νοημοσύνη αναφέρεται στην ικανότητά μας:

  • να αναγνωρίζουμε, να κατανοούμε και να διαχειριζόμαστε τα συναισθήματά μας

  • να προσαρμόζουμε τη συμπεριφορά μας σε κάθε περίπτωση δείχνοντας αυτοέλεγχο και αυτοπειθαρχία.

Η συναισθηματική νοημοσύνη διαφαίνεται στις κοινωνικές μας επαφές και στην προσωπική μας ζωή, στην κινητοποίησή μας για να πετυχαίνουμε τους στόχους μας και στην ανάληψη ευθύνης για τη ζωή μας. Επίσης, ο άνθρωπος με συναισθηματική νοημοσύνη χαρακτηρίζεται από ενσυναίσθηση. Τουτέστιν, συναισθάνεται και κατανοεί τη συναισθηματική κατάσταση άλλων.

Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά

Η πληροφορία για το πώς μπορούμε να εφαρμόσουμε τη συναισθηματική αγωγή υπάρχει διάχυτη. Παρακάτω θα βρεις κάποιες γενικές προτροπές και συμβουλές.

  • Δείχνουμε ενθουσιασμό για τα όνειρά τους.

  • Τα διαβάζουμε παραμύθια και βοηθάμε στην καλλιέργεια της φαντασία τους.

  • Συμμεριζόμαστε τους προβληματισμούς τους.

  • Δείχνουμε ενσυναίσθηση, μπαίνουμε στη θέση τους και ακούμε τι έχουν να μας πουν.

  • Αποφεύγουμε τις συνεχείς επικρίσεις, τα ταπεινωτικά ή ειρωνικά σχόλια.

  • Εξασκούμαστε στην αυτοσυγκράτηση και στην αυτό πειθαρχία.

  • Δείχνουμε υπομονή και αποδοχή στα συναισθήματά τους.

  • Θέτουμε όρια αντιμετωπίζοντας χειριστικές συμπεριφορές.

  • Ενδυναμώνουμε τα παιδιά ενθαρρύνοντάς τα να αντιμετωπίσουν μια δύσκολη κατάσταση, προσφέροντάς τους επιλογές και εναλλακτικές λύσεις.

Ενήλικες και νευρικό σύστημα

Είναι εύκολο να κάνουμε τα παραπάνω και άλλα επιπλέον με αφοσίωση, προσπάθεια και δέσμευση με ανώτερο στόχο να προσφέρουμε ένα πολύτιμο δώρο στα παιδιά, όταν το κεντρικό νευρικό μας σύστημα αντιδρά συνεχώς με κάποιον μηχανισμό επιβίωσης; Πώς ένας ενήλικας που βρίσκεται συνεχώς σε άμυνα λόγω δικών του τραυμάτων/πληγών μπορεί να διαχειριστεί αποτελεσματικά τις έντονες ψυχολογικές αντιδράσεις του παιδιού του λόγω συνεχούς ενεργοποίησης μηχανισμού επιβίωσης και από τη δική του πλευρά;

Αναγνωρίζεις αντιδράσεις σου σε κάποιο από τα παρακάτω; Ενήλικες σε «flight mode» απέναντι σε συναισθηματικές δυσκολίες των παιδιών έχουν τάσεις φυγής, νιώθουν πανικό, άγχος και βρίσκουν αφορμές να ασχοληθούν με κάτι άλλο για να μη δώσουν έκταση στο θέμα. Ενήλικες σε «freeze mode» δε ξέρουν τι χρειάζεται να κάνουν, πώς να αντιδράσουν, “παγώνουν”, αρνούνται τα συναισθήματα των παιδιών για να μην έρθουν αντιμέτωποι με αυτά. Ενήλικες σε «fight mode» αντιδρούν με θυμό, νευρικότητα, γίνονται σκληροί και άδικοι. Προσπαθούν να επιβληθούν με φωνές και νιώθουν πως τα παιδιά είναι εναντίον τους.

Μήπως πριν την όποια προσπάθεια συναισθηματικής αγωγής στα παιδιά, να αγαπήσουμε πρώτα εμείς οι μεγάλοι τον εαυτό μας; Να μας κατανοήσουμε; Να αποδεχτούμε τραύματα ή πληγές που μας εμποδίζουν στη σχέση με τον εαυτό μας και στη σύνδεση με τα παιδιά μας και τους άλλους; Σε αυτό το μονοπάτι μικροί και μεγάλοι είμαστε συνοδοιπόροι. Η δημιουργία σχέσεων μεταξύ μας βασισμένων στην αγάπη, στην αλληλοκατανόηση και έμπρακτη στήριξη είναι τόσο σημαντική που αξίζει κάθε προσπάθεια γιατρειάς, θεραπείας και εκδήλωσης του απαλλαγμένου από βάρη αληθινού εαυτού μας.

Next
Next

Παιχνιδιάρηδες ενήλικες