Vagus nerve

Το πνευμονογαστρικό νεύρο (Vagus nerve) ξεκινά πίσω από το κεφάλι μας, στη βάση του κρανίου και φτάνει μέχρι την ουροδόχο κύστη και τα γεννητικά όργανα. Μεταφέρει πληροφορίες στους πνεύμονες, το στομάχι, το συκώτι και  το έντερο. Επηρεάζει τις κινήσεις του προσώπου, τα αυτιά, το στόμα, τη φωνή μας, αλλά και τον ρυθμό της καρδιάς μας. Είναι βασικό μέρος του παρασυμπαθητικού νευρικού συστήματος και υπεύθυνο για να επαναφέρει την ισορροπία στον οργανισμό.

Ισχυρό πνευμονογαστρικό νεύρο

Ισχυρό πνευμονογαστρικό νεύρο συνεπάγεται σε επαναφορά της ισορροπίας στον οργανισμό, σε σύνδεση του σώματος και νου, σε συναισθηματική σταθερότητα και ανθεκτικότητα.

Αδύναμο πνευμονογαστρικό νεύρο

Ένα αδύναμο πνευμονογαστρικό νεύρο λόγω συνεχούς έκθεσης του οργανισμού σε καταστάσεις στρες:

  • συνεπάγεται σε πρηξίματα στο στομάχι, κοιλιακούς πόνους, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, αρτηριακή πίεση, ιλίγγους.

  • επηρεάζει τα επίπεδα γλυκόζης και σακχάρου, τη διάθεση, το ουροποιητικό και ανοσοποιητικό σύστημα, την αναπνοή, την ομιλία, την κατάποση, τον ύπνο.

  • μπορεί να οδηγήσει σε ευαισθησίες στο δέρμα, σε αγχώδεις διαταραχές, αυτοάνοσα, κατάθλιψη, πονοκεφάλους, ορμονικές ανισσοροπίες, ινομυαλγία και πολλά άλλα.

  • οδηγεί στην εμφάνιση συναισθηματικών δυσκολιών με επιπτώσεις στη συμπεριφορά και τη μάθηση.

  • οδηγεί σε δυσκολία κατάποσης και πέψη και σε γενικότερη ανησυχία στα βρέφη.

Οι επιπτώσεις στις σχέσεις

Όταν ένα μωρό ενεργοποιεί συνεχώς μηχανισμούς επιβίωσης και δεν λαμβάνει την ασφάλεια που χρειάζεται, θα βρίσκεται σε συνεχή δυσαρμονία ακόμα και αν φτάσει στην εφηβεία και στην ενήλικη ζωή. Το τραύμα μέσα μας κατευθύνει τα λόγια, τις πράξεις και τις σκέψεις μας, επηρεάζοντας τις σχέσεις μας. Οι επιπτώσεις στις σχέσεις στην ενήλικη ζωή μπορεί να περιλαμβάνει δυσκολία κοινωνικής αλληλεπίδρασης και ελέγχου των συναισθημάτων. Επίσης, κάποιος μπορεί να παρερμηνεύει μηνύματα που παίρνει πιστεύοντας πως κινδυνεύει στις σχέσεις του με τρίτους. Σε καταστάσεις αβεβαιότητας να αντιδρά με επιθετικότητα, νευρικότητα ή ανησυχητική απάθεια. Τέλος, μπορεί να νιώθει απειλή και ανασφάλεια ακόμα και όταν δεν υπάρχει ουσιαστικός λόγος.

Previous
Previous

Παιδιά: Τρόποι αντιμετώπισης των ψυχολογικών αντιδράσεών τους

Next
Next

Γιατί δεν πρέπει να αφήνουμε το μωρό να κλαίει;